Kesäkalusteet ovat sen verran arvokkaita, että niistä kannattaa pitää huolta ja tehdä se siihen tarkoitukseen kehitetyillä aineilla. Ulkokalusteet ovat aina vaativissa olosuhteissa ulkona ja varsinkin Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, joten pidetään ne kauniina hoitamalla niitä asianmukaisesti. Näin niistä on iloa pitkäksi aikaa ja ne ovat aina tarvittaessa kunnossa.
Kun tarvitset hoitoaineita, käänny asiantuntevan huonekalukauppiaan puoleen. Häneltä saat neuvoja ja sopivat hoitotuotteet.
Muovikalusteet, polyrottinki ja Aintwood
Meistä monilla on puutarhassa nyt niin muodikkaita muovikalusteita. Nehän ovat kevyitä ja huoltovapaita – vai ovatko? Jokainen varsinkin valkoisten muovikalusteiden omistaja tietää, kuinka noki ja lika tarttuvat muovisiin ulkokalusteisiin. Moni on myös kokeillut kaikki keinot niiden puhdistamiseksi laihoin tuloksin. Hankaavat pesuaineet tekevät asian vain entistä vaikeammaksi seuraavalla pesukerralla. On kuitenkin yksi pesuaine, jolla nämä tuolit puhdistuvat kuin leikiten. Se on Softcare vahapesu – muovin pesuaine. Sitä saa kaikista hyvin varustetuista huonekaluliikkeistä. Puhdistuksen jälkeen kalusteista vesi helmeilee pois nopeasti sateen jälkeen.
Muovikalusteidenkin hoidossa säännöllinen puhdistus on paras apu, eikä kalusteita kannata laittaa talvisäilöön likaisina.
Aintwood on suosittua varsinkin ulkopöydissä. Siihen jää helposti pysyviä jälkiä kuumasta. Esimerkiksi pöydälle pudonnut kuuma makkara saattaa jättää pysyvän jäljen. Tähän paras ennaltaehkäisy on Softcare Aintwood suoja. Se hylkii likaa ja antaa suojan lämpöä vastaan.
Kovapuu, tiikki ja muut puukalusteet
Nämä Suomessa eksoottiset puulajit ovat uutena hyvin kauniita ja niistä on iloa pitkäksi aikaa kun niitä vähän hoitaa. Syksyllä täytyy muistaa pestä puupinnat hyvin kertyneestä siitepölystä, noesta ja muusta liasta. Kaikki orgaaninen lika toimii kasvualustana homeille, jotka iskevät nopeasti kosteissa olosuhteissa. Kannattaa siis pestä huolellisesti ja kuivata kalusteet ennen talvisäilytystä, joka tulee tehdä kuivassa varastossa. Jos säilytät kalusteitasi terassilla yli talven, älä peitä niitä liian tiiviisti suojapeitteillä ja katso, ettei suojapeite kosketa puupintaan. Tiivistä pintaa vasten syntyy helposti hometta.
Jos kuitenkin on päässyt käymään niin, että kalusteet jäivät huonosti puhdistettuina ulos ja ovat talven jäljiltä vähintäänkin kurjassa kunnossa, voidaan ne vielä ehkä pelastaa vähän vaivaa näkemällä.
Työ aloitetaan puhdistamalla kalusteet hyvällä pesuaineella. Huonekalukaupoista löytyy mm. Softcare – merkkistä puupesuainetta tai homeenpesuainetta, joilla myös nokinen lika lähtee ja homepesulla tuore homekin. Pesu tehdään huolellisesti antaen pesuaineen vaikuttaa riittävän pitkään ja sen jälkeen huolellisesti huuhdellen mieluummin juoksevalla vedellä ja harjalla. Aina ei syvälle pinttynyttä hometta kuitenkaan saa helposti pois, joten parasta siis ennaltaehkäistä homeen syntyminen säilyttämällä kalusteet kuivassa paikassa. Lievissä tapauksissa voidaan home poistaa myös hienolla hiekkapaperilla pintaa hioen.
Kalusteiden huolellisen puhdistuksen ja kuivattamisen jälkeen täytyy ne öljytä uudelleen. Teakin ja kovapuun, samoin kuin muiden maalaamattomien ja lakkaamattomien puupintojen pinta alkaa kuivuessaan halkeilla. Öljy pitää puun terveenä ja estää sen liiallista kuivumista. Varsinkin teak ja kovapuut tulevat kuivuessaan ja vesisateessa ja auringossa oltuaan nopeasti pinnaltaan harmaaksi. Öljyäminen estää myös tämän reaktion. Jos pinta on jo kovasti harmaantunut, kannattaa se hioa perusteellisesti ennen öljyämistä, jolloin lopputuloksesta tulee kauniimpi.
Puukalusteet säilyvät paremmin auringossa ja sateessa, kun ne öljytään myös kesällä kesken kesäkautta. Kalusteet kannattaa pestä säännöllisesti, sillä ne pysyvät kauniimpina ja ovat mukavampia käyttää. Ja taas syksyn tullessa muista pestä ja kuivattaa kalusteet hyvin ennen talvisäilytykseen laittamista.
Maalatut ulkokalusteet
Maalatut puukalusteet eivät vaadi mitään erityistä huolenpitoa. Maalattu puupinta ei tykkää toistuvasta kastumisesta ja kuivumisesta. Tämä rikkoo maalipinnan ja aiheuttaa maalin halkeilua ja hilseilyä. Maalatu puukalusteet sopivatkin parhaiten terassille ja muualla katosten alle. Jos maalaat niitä uudelleen, valitse ulkokäyttöön sopiva alkydi- tai polyuretaanipohjainen maali.
Maalatut pinnat pestään miedolla pesuaineliuoksella.
Lämpökäsitellyt ulkokalusteet
Lämpökäsittely on käsittely puulle, jolla saadaan puu hyvin säätä kestäväksi kyllästämättä.
Lämpökäsitelty puu tulisi öljytä kuten kovapuukin. Lämpökäsittelyssä puun sidehartsit ja pihka palavat pois ja siitä johtuen puu saattaa tikkuuntua helpommin. Tämän estämiseksi öljyäminen on tärkeää. Öljy suojaa myös hyvin pintaa ja estää kastumista ja lian imeytymistä. Lämpökäsittelyllä voidaan käsitellä kaikkia kotimaisia puulajeja ja niistä saadaan kauniita tummasävyisiä kuin jalopuu.
Ulkokalusteiden pehmusteet
Ulkokalusteissa käytetään paljon tekstiilisiä irtotyynyjä pehmusteina ja istuinmukavuutta lisäämään. Ongelmia syntyy kastumisen myötä ja tietysti myös ulkona on likaa enemmän kuin sisällä. Kun tyynyjen ollessa kosteina, on myös suuri vaara, että niihin syntyy hometta.
Tyynyt kannattaa kerätä aina suojaan sateen uhatessa. Irtopäällisiä ei myöskään kannata panna kostean tuolin päälle tai kosteana säilyttää tiivistä puu tai muovipintaa vasten, sillä tällaisissa olosuhteissa homesienet elävät.
Varsinkin alkukesästä siitepölyt ja tomu likaannuttavat tekstiilipäälliset nopeasti. Ne kannattaa pestä riittävän usein, ettei lika pääse pinttymään tekstiiliin. Ja taas likainen tekstiili homehtuu helpommin kuin puhdas ja kuiva.
Tekstiilipäälliset kannattaa suojata kastumista ja likaantumista vastaan. Softcare suojaus estää lian tarttumisen tekstiiliin ja suojattu tekstiili on todella helppohoitoinen. Suojaus pitää myös tekstiilipinnat kuivina pienessä sateessakin, joten et kastu sateen jälkeen istuessasi, jos unohdit tyynyt sateeseen.
Likaantuneet tyynyt kannattaa pestä heti. Softcare ulkokalusteiden verhoilupesulla peset tyynyt helposti ja sillä lähtee jopa kahvi ja punaviinitahrat puuvillasta.
Puutarhakalusteiden päällisissä käytetään usein kirkkaita värejä, jotka toisaalta haalistuvat helposti suorassa auringonvalossa. Tyynyt kannattaakin suojella suoralta auringonvalolta, että värit kestävät pitempään kirkkaina. Nyt myydään huonekalukaupoissa myös käteviä säilytyslaatikoita ulkokalustesarjoihin. Kannattaa ostaa tällainen säilytyslaatikko irtopäällisille ja ottaa ne käyttöön vain tarvittaessa.
Talvisäilytystä varten irtopäälliset pestään ja viedään sisälle kuivaan paikkaan säilytettäviksi.
Tarkista, että käyttämäsi ulkokalusteiden suojaus ja pesuaineet ovat turvallisia käyttää, luontoa säästäviä eivätkä vahingoita kalusteiden materiaaleja.
Lisää kesäkalusteiden hoidosta voit kysyä myös Softcare kuluttajainfosta 09- 8870430.
Aurinkoista kesänodotusta!